Liefdevol portret van een relatie

Marjoleine woont op kamers in Amsterdam als ze de vijftien jaar oudere Boy leert kennen, een stoere zelfverzekerde ex-ondernemer die net zijn vrouw en zoon heeft verlaten en ‘anders wil leven’.  Ze worden smoorverliefd en verhuizen naar Parijs. Het is begin jaren tachtig, François Mitterrand is verkozen tot president, de doodstraf wordt afgeschaft en Sylvia Kristel siert de cover van de Elle.

Marjoleine is getekend door het kampverleden van haar moeder. Ze is onzeker en op haar hoede, gevaar schuilt in een klein hoekje. De scheiding van haar ouders heeft haar diep geraakt: vanaf haar tiende leeft ze met het idee dat het nooit meer helemaal goed komt. Op spanningen reageert ze heftig, fysiek, ze krijgt het benauwd. Gelukkig biedt Parijs haar veiligheid, ze is los van haar beklemmende thuis en in de nieuwe taal durft ze veel meer uit te spreken dan in het Nederlands. Maar de waakzaamheid blijft.

De twee geliefden beginnen een handeltje in vis, en bouwen het uit tot een bloeiend bedrijf dat levert aan de beste restaurants van de stad. De Parijzenaars staan in de rij voor de fijne zalm, haring en paling van het Nederlandse duo. Met de geboorte van hun zoon, vijf jaar later, lijkt dit verhaal te eindigen als een mooi sprookje.

Maar het loopt anders. De hechte relatie tussen Marjoleine en Boy begint scheurtjes te vertonen, hun verschillende persoonlijkheden versterken elkaars zwaktes. Heftige ruzies worden afgewisseld met bezweringen van liefde. En steeds vaker schenkt Boy al voor de lunch zijn eerste glaasje in.

Haring aan de Seine is het tweede boek van Marjoleine Oppenheim-Spangenberg. Wie een tweede boek schrijft na een lovend ontvangen debuut - ze schreef eerder over het kampverleden van haar moeder in Over zij en ik - krijgt te maken met hooggespannen verwachtingen. Maar dit tweede boek stelt niet teleur: ze schrijft onderzoekend en kritisch, niet veroordelend maar liefdevol. Af en toe stapt ze even uit de gedetailleerde beschrijvingen van het Parijse leven om terug te blikken en vooruit te kijken. De lezer voelt de euforie en het succes, maar ook de wanhoop en de twijfel, en weet dat de kleine en alledaagse ontsporingen onvermijdelijk leiden naar het einde van de relatie. Zo moet het gegaan zijn, daar in Parijs in de jaren tachtig.

Dit artikel is gepubliceerd in de Volkskrant van 19 maart 2016.

Marjoleine Oppenheim-Spangenberg, Haring aan de Seine. Een liefde in Parijs, 221 pagina’s, € 19,95